Ergens op het Groninger land tussen de uitgestrekte weiden, stille wateren en aan de rand van dikke klei. Dat is waar de Groninger wordt omvat. De Groninger, van onbezweken ambacht, met beide voeten op de grond. De Groninger van hard en eerlijk werk, waar een onwrikbare liefde beweegt voor de fijnste smaken. Bij Graansilo doen we op onze eigen manier eer aan deze liefde én aan de Groninger.
Geboren op het land
Getogen in de stad
Graansilo tilt het Groningse karakter door generaties heen en we nemen de tijd om te proeven. Om elkaar tegen te komen en samen te groeien. Ergens in de Stad tussen de hoge gebouwen, bruisende gesprekken aan de rand van nieuwe ontmoetingen. Hier geven we terug aan de regio waar ons verhaal begon.
GEBOREN OP HET LAND
Het verhaal van Graansilo begint op het land. Het Groninger land. Daar waar de graankorrel de bodem in gaat. Waar deze ontkiemt tot volwassen graanhalm. Geteeld op smaak. Goed voor bodem en natuur.
Wij kiezen graansoorten op basis van smaak, kwaliteit en veerkracht. Met de juiste combinatie winnen de smaken van het graan aan diepte en rijkdom naarmate het groeit in de zware minerale klei. Terwijl een gezond microklimaat wordt gecreëerd voor deze en toekomstige oogsten. Het graan kan dieper wortelen, heeft minder last van schimmels en heeft minder meststoffen nodig.
De graanrepubliek
Vanaf begin 2023 zijn wij als lid aangesloten bij coöperatie de Graanrepubliek en worden onze bieren gebrouwen in de Oude Remise in Bad Nieuweschans.
Bij coöperatie de Graanrepubliek draait alles om smaak. En goede smaak is geworteld in de grond waarop het wordt verbouwd. Hoe gezonder de grond, hoe lekkerder de smaak.
Zo werken boeren, makers, onderzoekers en smaak experts samen om de allerbeste smaak te bereiken en daarmee ons voedselsysteem fundamenteel te verbeteren. Alles en iedereen komt samen – van de grond onder onze voeten tot de smaak in je mond.
Boeren uit de regio
Het graan halen we niet van ver. Nee dat komt van boeren om de hoek. Uit Groningen. Uit de regio. Boeren die met hart en ziel werken voor de beste kwaliteit graan. En die kwaliteit proef je weer terug in onze bieren.
100% Gronings Graan
Bij Graansilo werken we met 100% Gronings graan van boeren uit de regio. De oogst van 2023 was afkomstig van Jaap FIikweert. Boer uit Groningen.
Jaap is als boer één van de leden van coöperatie de Graanrepubliek. De granen die hij teelt worden speciaal geselecteerd voor producten van de Graanrepubliek en haar leden. Uniek graan dus!
HET Keurmerk
Bij Graansilo werken we met eigen granen. Afkomstig van boeren die ook lid zijn van coöperatie de Graanrepubliek.
Doordat we gebruik maken van deze granen staat op onze etiketten het keurmerk ‘Graanrepubliek graan’. Dit keurmerk betekent dat wij het graan/de gewassen van de Graanrepubliek als ingrediënt gebruiken in onze producten. We zijn trots dat we op een duurzame manier bijdragen aan de ontwikkeling van graan in de regio.
GETOGEN IN DE STAD
Graansilo is geboren op het land en getogen in de stad. In 2018 hebben wij onze intrek genomen in een unieke Groningse Graansilo, waar vroeger gerst, tarwe en haver werd opgeslagen. De basis voor die graansilo werd in 1890 al gelegd.
Groningen zit ons in het bloed en daar zijn we trots op. Daar hoort noeste arbeid bij, maar ook pure producten zonder fratsen.
Bij Graansilo geloven we in de kracht van samen. Samen bouwen, brouwen, proeven en genieten!